Hvordan dækkes en vandskade i en andelsbolig?

Forsikringsoplysningen fik et sprøgsmål om hvem der skal betale for vandskade i en andelsbolig. Se deres svar herunder:

Hej Forsikringsoplysning

Jeg skriver til jer fordi, at jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal bære mig ad i forbindelse med en vandskade i min lejlighed.

Sagen er den, at der er kommet vand i min entre efter det voldsomme regnvejr den anden dag, så der er store skjolder på mit gulv og op ad den ene væg.

Formodentlig er vandet kommet ind, fordi min overbo ikke har renset afløbet fra tagnedløbet på hans altan.

Jeg har talt med andelsforeningen og deres forsikringsselskab, og de oplyser, at de skal have 3.000 kr. for at komme ud at kigge på det. Hvis forsikringen ikke dækker, skal jeg selv betale disse omkostninger.

Kan jeg i stedet kræve, at min overbo skal betale for skaderne?

Hilsen

Andelsbolighaveren

Svar:

Hej Andelsbolighaver

I første omgang skal skaden anmeldes til andelsforeningens bygningsforsikring, også selvom din overbo eventuelt er skyld i skaden.

Det er dog usikkert, om andelsforeningens bygningsforsikring vil dække vandskaden i din entre. Normalt dækker forsikringen, når vandet efter et skybrud enten oversvømmer forsikringsstedet eller stiger op igennem afløbet.

Forsikringsmæssigt er der tale om skybrud, når nedbøren er så kraftig, at utilstoppede, normalkonstruerede og velvedligeholdte afløbssystemer ikke kan lede vandet væk. Udtrykt i regnmængder er der som hovedregel forsikringsdækning ved:

  • mere end 40 mm regn på et døgn (24 timer)
  • mere end 15 mm på 30 min.

På www.forsikringsvejret.dk kan du tjekke, hvor meget det har regnet på et bestemt tidspunkt på en bestemt adresse.

Du er altså nødt til at finde ud af, 1) om der har været skybrud, 2) hvordan vandet helt præcist er kommet ind, og dermed om andelsforeningens forsikring dækker.

Som hovedregel har du kun mulighed for at kræve erstatning af din overbo eller hans forsikringsselskab, hvis ikke andelsforeningens bygningsforsikringen dækker din skade.

Det skyldes, at man som privatperson ikke bliver erstatningsansvarlig, når man er skyld i skader på andres ting, hvis skadelidte (dig) selv har en forsikring, der dækker. Dette gælder dog ikke, hvis man har båret sig groft uagtsomt ad.

Hvis ikke skaden er dækket af bygningsforsikringen, må du bede din overbo om at anmelde skaden til sit forsikringsselskab, hvis han har en indboforsikring. Er din overbo ikke forsikret, kan kun domstolene afgøre, om din overbo er forpligtet til at betale for din vandskade.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Ring til os på 41919191
Skriv til os på Facebooksiden Forsikringsnørden eller
http://www.forsikringsoplysningen.dk/

 

 

 

Fakta om Forsikringoplysningen:

Forsikringsoplysningen har gennem mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.

Du kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/

Læs mere om forsikringer her:

Bilforsikring